Täby kommuns skolor underpresterar

PRESSMEDDELANDE 2017-10-05

Idag på världslärardagen släppte Lärarförbundet sin rikstäckande ranking ”Bästa skolkommun” som sätter fokus på kommunernas viktiga roll som huvudmän för skolan. Rankingen utser Sveriges bästa skolkommuner för att uppmuntra kommuner som ger sina elever, lärare och skolledare goda förutsättningar. Förhoppningen är att Bästa skolkommun ska inspirera kommuner att satsa på dem som skapar den goda skolan – elever, lärare och skolledare.

Täby kommun placerar sig i rankingen på en sammanlagd plats av Sveriges kommuner på nummer av 84 av 290 kommuner. Det betyder att Täby kommun backar 8 platser jämfört med år 2016.

  • – Det är tyvärr tydligt att det går åt fel håll med skolornas kvalitet i Täby kommun. Åter kan vi se att lärartätheten ligger i bottenskiktet vid en nationell jämförelse där endast 7 kommuner i hela landet har en lägre lärartäthet. Samtidigt vet vi att det finns inget i skolan som har så stor betydelse som lärarna, men då måste de få möjlighet att göra ett gott jobb med rimligt stora grupper och klasser att arbeta med, säger Annica Gryhed kommunalråd i opposition (S).

När det gäller andel elever som är godkända i alla ämnen i årskurs 9 justerat efter förutsättningarna, där kommunerna rangordnas efter differensen mellan faktisk andel elever med godkänt i alla ämnen och statiskt förväntat andel elever med godkänt i alla ämnen hamnar Täby kommun på plats 109 av landet 290 kommuner och sjunker med 62 platser.

– Det är alarmerande siffror vi ser. Täby kommun underpresterar när det gäller att få elever att få godkänt i alla ämnen i årskurs 9. Täby är en kommun med mycket goda förutsättningar, med en högutbildad befolkning och många studiemotiverade hem. Det är inte acceptabelt. Nu krävs en omedelbar genomlysning så att eleverna får den skola de har rätt till och kan nå godkända betyg i alla ämnen enligt förväntningarna, säger Annica Gryhed.

Täby kommuns resultat i sin helhet: https://www.lararforbundet.se/basta-skolkommun/2017/taby

 

För kontakt:

Annica Gryhed                                                              

Kommunalråd i opposition (S)

076/6439802

annica.gryhed@taby.se

  •  

 

facebook Twitter Email